top of page
חיפוש

לאומיות, ניצחון, גוף – פרופגנדה ופורנוגרפיה ביפן על רקע המלחמה עם רוסיה

  • shalmit
  • 21 בפבר׳ 2015
  • זמן קריאה 2 דקות

אודות מלחמת רוסיה-יפן (1904-5) לומדים בבתי הספר בישראל, אם בכלל, מאספקט אחד בלבד: יוסף טרומפלדור הגיבור איבד במלחמה זו את ידו השמאלית, ואחר כך נפל בשבי היפני. בחודשים שעשה ביפן הוא פיתח את משתנתו הבית"רית עימה עלה מאוחר יותר לתל חי. המחלקה ללימודי מזרח אסיה במכללה לתל חי מבקשת לפתח את הלימוד על המלחמה החשובה הזו מזויות נוספות.

לפני כעשור פרופ' רותם קובנר מהחוג ללימודיי אסיה בחיפה ארגן כנסים שונים על ה"מלחמה הנשכחת" ובמסגרתם הרציתי (ומאוחר יותר פירסמתי) אודות תיאורי הנשים בציור היפני על רקע המלחמה. הפעם החלטתי לעסוק (מתוך מחשבה על טרומפלדור) בגוף הגברי. הבחירה בנושא הפורנוגרפיה הגיעה מתוך הכירות עם האספן עופר שגן. הסתבר שיש ברשותו אוסף של תמונות פורנוגרפיות מזמן המלחמה שטרם זכו לפרסום, ועל רקע זה נבחר הנושא.

תקציר ההרצאה:

מלחמת רוסיה-יפן היוותה צומת משמעותי של כינון זהויות לאומיות על רקע השתנות יחסי הכוחות במזרח אסיה. כך גם ביפן, לאורך תקופת מייג'י (1912-1868) אזרחי המדינה היו נתונים לתעמולה אינטנסיבית שביקשה לעצב מחדש את דימוי היפנים בעיני עצמם – כנתינים (סובייקטים) של מדינה מודרנית בסגנון מערב אירופי שתוביל את אסיה למודרניזציה. על רקע זה, הניצחון על רוסיה התפרש בתרבות העממית כהידמות ל"מערב", תהליך שעורר יחסים קונפליקטואליים עם הדימוי הלאומי שפיאר את ייחודה של יפן כמדינה אסיאתית. התרבות החזותית שנוצרה בשנות המלחמה ואשר היתה כפופה לצנזורה נוקשה, שיקפה את התדמית הלאומית הנחשקת של חיילי יפן בדמות אזרחים נאמנים, שלבושם ואף גופם משקפים אידיאל של גבריות כמו-מערבית.

הרצאה זו מבקשת לבחון את התהליך של יצירת זהות לאומית יפנית מודרנית דרך פרספקטיבה כמעט עלומה – הדפסים ארוטיים מתקופת המלחמה העוסקים בכיבושים המיניים של חיילים. הדפסים אלו, מאוספו הפרטי של עופר שגן (טוקיו), מבטאים בצורה גופנית את יצירת הדימוי ה"גברי" ה"מערבי" כמטפורה ליפן כמדינת לאום מודרנית מנצחת.

כנס "טרומפלדור ומלחמת רוסיה-יפן", מכללת תל חי, 26-27 מאי 2015

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page